Thursday, September 29, 2011

undilah video

im trying to watch it like a week ago.. n today i've given a chance ..

wifi at uni is too hopeless.. i cant even load it..


"namewee .. " oh yes,..that guy..


we're the boss ..

just another ..


a picture worth a thousand words...

so...
this is some of the pictures that were taken by us..







on our way to the class.. 'aqidah n akhlak' class...29.9.2011
photographer: Maryam, thats why she's not in the picture.. :) tq!



below :photographers' , Me and Sammy..

  Volleyball's team..










found this behind block Ali..as we dont know what was it.. Sam..tooks some pictures of it.


actually, there's a lot more. i bought a hard disk, just for the sake of all the pictures.. but to upload all of it, might took years..hehe.. the sizes were big tho..like 4mb-10mb for a pic.

this was shoot at the back of our own block... KEJOT's day.. and that's not my food =.= 22.9.2011
photographers' : Afi, Dira n Me.



again, near our block, and was taken during convo's day. 16.9.2011





im doing this like it's the end of semester already.. hehe..

was fun.
and i loves every moment of it..:)

Wednesday, September 28, 2011

alhamdulillah..alhamdulillah

dah setel semua presentation and esaiment semua dh hantar hari ni....nanti kiter pergi kepada final..

semalam kelas pedagogi sampai kul 1 pagi.. giler ah..captain tak ngantok pun dalam kelas tuu malam semalam...sebab petang tu kelas xde, jadi dah tertidor.. walaupun lepas asar tu p kat padang bola tampar...tapi kelas semalam sebab terlampau lama..jadi bosan.. rasa lemas pun ade..kejap2 kuar..hirup udara pagi..pastu masuk balik..then, teringat masa sekolah dulu, macam dalam sekolah menengah plak,, masa rehat ciput.. pastu kelas straight..belajar mende lain lain..semalam microteaching..jadi macam kat sekolah dh..kejap2 belajar pendidkan islam, jepun, math, BM.kajian tempatan..PJ.english.n mende tah lagi...nasib baik 20 min jer tiap2 subjek..tapi ada 13 semuanya

 hari ni patutnye kelas sampai kul 1 jer..tapi ade kelas ganti jap lagi.. dari kul 1-2 (intro to tesl)
pastu 2-4(PJ, tutorial)

pastu takde dah..

esok suppose to be kosong la..{jadi org xberguna} tapi ade kelas ganti gak.. kelas aqidah akhlak..jadi kene pospone dulu nak balik rumah..maybe petang khamis atau jumaat pagi...


sebenarnyer, takde la sakit sangat banyak keje ni..sebab takde keje sangat pun selain dari main main, tengok shinchan. katun jepun[trimas to Bi..sebab bagi kartun2 tuh]..n bla2..
jadi biler banyak keje yang berfaedah..rasa best..kan?

Sunday, September 25, 2011

sempat lagiie.. :D

ceritanya, kami sedang dihimpit esaiment yang berlambak2..
alhamdulillah, ade yang dah setel, ade yang belum..
KEJOT dah setel..best, tapi mesti nnti rindu nk main PJ lagi..best arr.
.
English come out and play pun setel dh hr tuu..ngan konvo2 sekali..aaahh..bestnyer biler selesai semua...!

tapi sedih gak pasal program nak mngjr di hulu terengganu xjalan pasal xjumpa tarikh sesuai..
program English weekend pun pospon.. pasai xcukup bajet yer? ke xde tarikh ,, xpasti lak tuh.
.
usahawan..
 dah buat..sikitsikit.nak tunggu compile kan semua..and buat anggaran jualan jer .[rs mcm bljr economy pun  ade.haha.]

clt..br nk cr info..present this rabu..gaga...



benda ni biase jer..dah tahu still buat..procrastination.. sengaja xnk apply kan bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian..dish3..
Lesson plan dh siap.hantr dh pun..
microteaching LP xbuat lagi.. mgu ni gak present..bila tah,,xngt ..

study week nk balik..kejap.

petang ni kelas smpai kul 6..[cadang2 nk tidor..xphm la present tuuh..ngan nombor2 bagai..]
malam ni ade kelas lagii..






kisah manusia maha MALAS

...
.....
.......

 
????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

????? ??????? ????? ??????? ????? (????)

Tuesday, September 20, 2011

izinkan aku menjadi normal

artikel di copy dari acik saya 

..................

Ok2, kita tinggalkan tentang ini. Saya sebenarnya amat merindui Adib.. Baba kata kamu demam ye solihin.. Cerita Shin Chan semalam tengok tak? kakakmu ini lupa untuk menelefon untuk mengingatkan kamu..huhu. Tajuk entry kali ini sebenarnya ditujukan kepada Ahmad ye.. Tulah ada 3 nama sangat, semua nama guna ye,aish..

Dia sebenarnya sindrom down yang menawan, amat! Sebab saya mempunyai dia sebagai adik, dia menyedarkan saya bahawa semua sindrom down adik saya. Walaupun, kalau saya cakap kat dia muka dia macam muka sindron down, terus dia marah2, tapi kamu memang Sd kan.heee

ini gaya era

Dia idolanya kakak2, baba, dan abg2nya.. Solihin suka tiru..Suka masuk bilik, tiba2 bertukar baju.. Kejap2 amek baju era, kejap2 baba, dan kadang2 ilham@aslam.


busy ni, nak pergi kerja dah ni..jangan lah amek gambar.
dengan baju melayu yang smartnya--hitam..

pak busu dan anak2 sepupu
 Pernah jugak suatu hari tu, saya ke dapur untuk menyiapkan makanan untuk Solihin, pastu sebab tergesa2, kuahnya tertumpah ke dua belah tangan saya..huhu, terus melecur dua2 belah tangan. Solihin tengok pastu dia tanya, "sakit ke" dan last2 makanan tu dia suapkan untuk saya. Baikkan..Padahal saya buat untuk dia.

Then, setiap kali saya ke dapur, dia akan cakap, buat elok2, nanti tangan sakit lagi..(dengan gaya bahasanya yang tersendiri) ---Sweeet kan.

Sehinggalah pernah jugak dia cuba nak masak sendiri, sebab tak nak bagi saya buat..huhu, kadang2 menakutkan jugak, bila kite terlepas pandang sket, tengok2 dia dah duk dapur,tengah masukkan minyak dalam kuali..seriauuu ooh.




kucing: Marimar yang mengotor
Solihin sayang sangat dengan kucing2 kat umah...hehehe, sayang amattt, dengan furgoso(yang sudah hilang), Marimar, Lolita dan SayalupaNama. Dia penyayang. Tapi biasalah dak Sd kan..hehe, ada masa dia jentik je kucing tu..hehe..Sebab dia suka mendidik dengan penuh syadidnya..hehe, pernah mengajar kucing kesayangan mama tentang bahaya api adalah antara ajaran yang paling syadid pernah saya tengok orang ajarkan..heheh

on the way to aslam and ilham's school

bila singgah je kedai, mesti cakap, ai, ai, ai, ai

Bak saya kata tadilah, dia suka meniru apa2 yang kami buat..hehe, Dan dia juga memahami saya. Yelah 4 bulan duk rumah dengan dia je. Bergaduh, merajuk, bermain, semua dengan dia...Waah rindunya.
Solihin tahu apa yang saya suka, bila saya online, dia tahu apa yang saya suka buat. Kadang-kadang tu, bila kite tengok, rupa-rupanya dia tengah melayari web yang saya suka buka..hehe, apa lagi, kalau bukan, twitter.com, dan etc. Pastu pernah jugak tengok dia masuk kat blog orang yang saya suka tengok, pastu dia gi kat shoutmix orang tu, dan tulis semacam orang lain boleh faham je..hehe..dia suka meniru.


gaya orang besar2
Solihin seorang adik yang protektif, hehe...(oh bukan ke saya yang sepatutnya protect dia), Pernah suatu hari tu, dia cakap kat saya, ada orang lelaki kat luar.(orang yang tak dikenali, biasanya solihin sebut HAHA..)Bila saya tinjau ke luar, eh, mana ada..tak de pun lah. So, saya pun cakaplah, mana ada haha dik..Tak de sapa pun. Pastu dia mula tensen. Dia duduk depan tv sambil berfikir(hehe, ye ke), pastu bila saya nak ke dapur pastu dia terus2 paksa suruh saya pakai tudung, saya dengan peliknya..kenapa ni..ke Dapur je, kenapa perlu tudung, pastu bila tengok betul2, ooooh rupanya memang ada orang.ohho..Dia protective kan.

Kadang-kadang terfikir jugak, dengan setiap gerak geri, tingkah laku mungkin  Aish cuba untuk mengatakan,"izinkan aku menjadi normal".

Dia seorang yang suka solat berjemaah, suka cuba untuk mengimamkan orang solat, suka tengok video2 pengurusan jenazah, dan paling tak disangka, bila kita memberitahu dia berita yang menggembirakan hatinya, dia angkat tangan seakan2 mensyukuri nikmat itu. Bila sudah masuk waktu solat, dia suka buka youtube, cari azan..Suka pakai kopiah, kain sarung, tapikan yang tak leh blah bila dia bukak youtube cari Zaliya(watak dalam drama Asmara), pastu cakap nak kawen dengan Zaliya..hehe, bila kami kata, adik tak leh kawen, mula lah menangis.hehe.Aduhai, baru seminggu disini, sudah rindu..

Oh ya, solihin juga antara sindrom down yang ada FB, maju kehadapan kan..dan semua kawan kat FB dia, namanya AVA.hehe Camne leh jadi Ava, saya pun tak tau. Hari raya baru-baru ni, kami pergi ke rumah sepupu mama, pastu dia nampak sorang dak lelaki ni sebaya dia kot, pastu dia kata, eeh tu kawan boook aish.. Pastu, dia suka tegur seorang ahli politik ni..Saya tak taulah camne dia boleh add kawan2 Ava nye ni..huhu..Peramah yang amat  solihin ni.




Tiba2 terfikir kata2 syu, mungkin solihin ada split identity..hehe,tapi mungkin lebih kepada a hidden characteristic. Papehal pun, eee sayang Aish, ooo, ala, aba, ama, eya, ell, dak!!! Aish merupakan singkatan kepada Ahmad Adib Solihin. Dua jam lagi boboiboy tau..jangan lupa tengok!.




....................

eya pun sayang ba-ish!

Sunday, September 11, 2011

kos apa?

Semalam, ada kawan rumate masuk bilik, datang melawat kot.ramai jugak dalam bilik tu, sampai segan nak masuk dalam bilik sendiri.. haha.dia degree first year, baru masuk intake ni..

maka lepas saya masuk bilik, kawan dia pun tanya lah saya..

kawan rumate : awak amek kos aper..?
saya captain    : amek dakwah..

(kemudian rumate senyum2..)

rumate saya     : ha'ah, dakwah budak ni.. part time dakwah, full time pendidikan.
saya captain     : haha..



..masa nak tidor, terpikir pulak..macam terbalik lah ayat tu...
saya nih full time dakwah..part time pendidikan..:) kannn?




first day class after 2 weeks of 'cuti' sangat bercutii... :D
bulan ni pasti akan jadi sangat sibuk >.<


lagu shin chan versi indon..[saje2 post, hee3]
:D


Seluruh kota
Merupakan tempat bermain yang asyik
Oh senangnya Aku senang sekali
Kalau begini aku pun jadi sibuk
Berusaha mengejar-ngejar dia
Matahari menyinari Semua perasaan cinta
Tapi mengapa hanya aku yang dimarahi
Di musim panas
Merupakan hari bermain gembira
Sang gajah terkena flu
Pilek tiada henti-hentinya
Sang beruang tidur
Dan tak ada yang berani ganggu dia
Oh sibuknya! Aku sibuk sekali...



Thursday, September 8, 2011

wHy sO SeRiOuS??

firstly, This Post isnt about Joker..[why so serious- the tagline for The Movie dark knight i guess..]

tv3 besok malam ade tayangkan lau nak tengok.

ok enuff of that.


i dont understand this..to be frank, i dont understand myself..

i know that even tho we r gud fren, [ not so gud but in terms of sharing problm it was gud.] we can't say sumthin dats make the person sad..too sensitive, everybody got the word called 'feeling' ..........
yeah, bcoz me myself also doesnt like it when people being too much out of the line.[meng'inggeriskan BM]
but yes, how do i consider, how much is the 'too much', everybody have their own opinion..

sometimes i am afraid, very afraid .. even to reply message, i reread the message so many times..just to make sure the message doesnt hurt the person, and it end up , im deleting it and type another message...and the process repeats... stupid of me..

beware..too fragile..mungkin  perlukan sedikit kelainan.

sometimes, when i did not rethink of what im goin to reply, means i replied 'ikut sedap', [i always did that!].., the person hurts much, and i dont know how to coax[is that the right word?] that person back.. in fact, its not my type to do that..

it hurts me too seeing u hurt in whatever reason......and i would be more than happy if u're happy. 


but the problem is, it is always that person , the same person .. maybe i should just be more careful, maybe it was true, the first time impression of my friend.[not me] that we cant be too close..
maybe it wasnt true too.. i dont know..maybe i should just let it go. do like i always do or should i change a lil bit of my attitude..? be a lil more serious...........[xcukup lagi ke ke'serius'an aku selama nih?]


but then,
it wont be fun anymore..

why so serious? 

Wednesday, September 7, 2011

ayam penyet mama

ye, tajuk post saya sama ngan tajuk post kakak saya..
sebenarnye, saya agak jeles dengan beliau..

dalam post kakak saya, dia tulis tentang ayam penyet shiela rusly..yang di'udarakan[wow!] pada bulan ramadhan yg lalu...dalam program ketuk-ketuk ramadhan..

alkisahnya..
post dia tu.jd agak femes jugak lah..padahal dia takde sentuh langsung resepi dalam tuu..hhahaha..
kenapa saya jadi jeles?padahal blog saya ni saya memang tulis untuk diri saya sendiri pun..[biasalah, kdg2 suka gak org baca, dan tertipu ngan tjuk post..wakakaka]

sebenarnya, saya saja nak compete dia. hua3..[pasal post pun nk gaduh,,,,xgaduh pun]

heee..jangan marahhh aciikk.. :P

saya suka kacau dia..




jom kite ber'experiment dengan tajuk post ni..hehe

Monday, September 5, 2011

something to think about.





when i'm back, im gonna make the 'world' in love again...



so true, so sad..we are all living in one 'nation', why cant it make us understand that we can make some difference? infact, alot if we do know how to appreciate it? treasure the things..

i dont wanna say this.. but if we are still sticking to the egoism of who's gonna start first, my god..all of us would be nothing. n.o.t.h.i.n.g, there is nothing to be proud of.. [shoot, id said it]..

i love to share this sentence, quoted from one of the motivational's talk [lupa nama speaker] .. " dun try to talk about the 'ukhwah islamiyyah' if even one person besides u, u cant even smile to him/her."..sometimes, most of the times i guess when i am looking back at the sentence.. it was so shameful , i was so ashamed of myself for my bad habit.. [it culd be yours too] .. yeah, remember when we were at the masjid.. we perform the solah.. yet, do u know who is the person that was also performing the solah? do you? or do you just look at them at the end of the solah, when it is the time to leave the masjid, the times when you 'salam' everyone .. or, might be, you dont even have the time to look to even hold the hands..ok, it may be, my only problem... but to tell the truth.. say, one block, one room..
do you really know the person? the people who share the toilets with you.. [dorm].. can you just smile? its not that hard, it wont hurts to just upturn the corners of ur mouth.. or was it? ok, ok, i do understand that you wont smile if the other person isnt smiling[ yeah, too bz] but what if the person really had smiled? and you, you leave him/her just like that.. thats rude..very theee.... [ok ok, again, u didnt realized that smile..=;=] ...i have a story, one experience i would like to share with you guys,, it was when i was at my secondary school, my gud frens, they used to call me as 'gengster', its not bcoz i am latecomer[one of the reason, but not my fault]  the reason why they called me like that bcoz, every morning, when i arrived at the school, i didnt smile to anyone, when they ask me why, id said, i dont know who should id being smiling to[im looking for them] when i should had smiled to everyone, not only to the chosen person[my frens] or those people who are smiling to me....

i dont know bout u guys, but i really want things to change.i dont want later on, the feeling of regret..*is there *regration* word?  haunting me forever. , bcos i wanna live my life to the fullest, 'Face your past without regret. Handle your present with confidence !.[wowo, so in love with this sentence,  may i add.*drive ur future to the fullest*] uit, yeah, tell me, why not the writer start first.. hehe.yes thanks for the reminder, i will try.....
akal pendek ah yg tulis nih, tapi point nk habaq sebenarnyer,, satu senyum boleh selamatkan nyawa.. :) [yg bek kiter amek, yg buruk kiter lmpaq jaoh3,prinsip berguru.]

another quotation i love to share with you guys.read it in one of college's bookstore, but i dont hv money to buy it, shoot, i forgot the philosopher's name too "we always argue, when will that person change, but great mind is when we change the perspective towards life.." well maybe that person really did not SEE THE SMILE. yet.. keep trying.. [i know its hard to smile again to someone who just rejected the smile, the feeling of rejection :P]


Haha



i think theres one verse from quran mentioning this..
check it out, surah ar-Ra'd : 11..
i dont know if that verse relate to my post or not..tell me.. i dont know..

well people change..[it took times]


yeah, better late than never, but say, never late is million times better :)


senyum, tak perlu kata apa-apa..:) [err, nak kata pun bley gak ]

MASTER/POSTGRADUATE IN UPM - HOW TO START

Hi, currently I am a new postgrad student in UPM (UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA). In this short post I will list the step taken to apply and re...