Sunday, October 30, 2011

ooh,, kejam.., sian solihin..

pagi tuu..baba n mama ajak g k.krai sebab nak g rumah esu nah..

lepas siap2.. saya gitaw kat adik saya...

"adik, era rasa supo nok make eskrem laa hari ni..."

dan dia sengeh jerp..

balik dari k.krai.. baba singgah kat kedai laksa sebab mama teringin nak makan laksa...lagi.
baba parking kete sebelah seven e, and kedai cd..

solihin tahu tuu..

solihin first2 dia sebut nak g kedai cd..

"eya...ee..ee.".*smbil wt gaya tgn*

"xleh g sebab baba g kejap jah,, nanti baba maroh.." [alasan, tpi mmg betul pun]

selepas cubaan tak berjaya..

dia tunjuk gaya makan eskrem..sambil tunjuk duit rm10 yang dia ada [esu nah bagi]

haha, gelak jer lah sebab dia still ingat saya nak makan eskrem pagi xdi..pandai betul..jadi buat alasan nak beli aiskrim kat seven e,, padahal dia nak g beli cd..hahah..

"eskrem xdop jual hok kon..era nak make eskrem kon" [alasan lagi]

balik rumah,,

solihin tunjuk langit..

tengok langit..

"huje ni..bakpo?"

solihin tunjuk kepala..*smbil ckp jugak,tpi xngt dia kata apa*

"haha, adik nok mandi huje eh...?

dia kata ya..

smbil sebut "wa wa.." maksud dia..mandi duo la kot.. dia ajak saya mandi sekali..

heheh..pastilah xboleh adik, nnti demam..

kataku "eya xsihat ni,, tgk ni, selsema, batuk, nnti lagi sakit..xleh main dh ngan adik..adik pun xsihat gop,, batuk2 jugak.."

solihin xpuas hati.. masih ajak mandi, siap bwkkan towel lagi..

tapi baba dengar masa tu.. baba kata xboleh mandi, jadi dia xajak dah..
kesian adik, lain kali kita mandi hujan dua..yer..

ajak solihin makan,
dia kata dah kenyang, makan nasi takdi..

masa tengok citer..tiba-tiba pergi dapur, amek laksa..makan lagi..hehehe..
makan la adik..

sekarang nak main ngan solihin..haha..jadi dua beradik[exclude k.long yang duk kat atas] jer kat umah,, sangat lha.... hee..

Saturday, October 29, 2011

tanya sama hati..

"life is short, so make it the best for ibadah"  -read it in habibah's surau -or was it saodah?


Masa kita kat 'bawah..' macam2 kita cakap.. kita cakap kat diri kita sendiri yang kalau kita dah kat 'atas' nanti..kita takkan lupa diri.. kita akan steady..

bila kita kat 'atas..' kita takut sangat kalau kita 'jatuh'  padahal kita dah lama sedar yang kalau kita kat atas ke kat bawah ke.. semua tu dugaan dari Allah..

cuma kita kena usaha la.. dapat ke xdapat..lain citer..
....

enough with the intro..

..

"Rasulullah s.a.w bersabda yg bermaksud: Barangsiapa yg menuntut ilmu, dan tidak mengharapkan keredhaan ALLAH dgn ilmu itu, beerti dia tidak menuntutnya kecuali utk memperolehi hajat keDUNIAAN, dan dia tidak akan memperolehi bau syurga di hari kiamat kelak.."
"jangan kerana terlalu mengejar dean list, shingga kita lupa utk sntiasa memperbaiki diri ke arah kebaikan..ikhlaslah menuntut ilmu kerana kita ingin menggunakan ilmu itu utk berbakti kepada Islam, bukan utk ganjaran keduniaan semata.."


this one captain copied straight dari wall kawan acik captain...


yeah..


so..result dah nak dekat..




lebih kurang macam puasa.. kita niat nak puasa.. tapi mesti terselit sikit dalam hati kita yang paling dalam apa tujuan sebenar kita puasa.. sebab nak slim, sebab nak jimat duit, sebab tu,..sebab ni.. and.. that is why la kita kena selalu setting betul2 niat kita.. 






ok, cakap sal dean's list.. semua orang nak.. betullah.. itu salah satu cara nak banggakan mak ayah kita.. bukti tuu beb yang selama ni memang kiita bersungguh2 belajar..[rezeki2]


tapi, janganlah kita just belajar/masuk kelas sebab nak dapat benda tuu...nk dapat sijil, nak rasa naik pentas,nak dapat keje hebat, nak gaji banyak.... nak tu,, nak ni..


lau ikut system sekarang, memang laa yang belajar hebat dapat keje hebat,gaji lumayan..tapi hidup bukan setakat tu beb...bukan setakat tu... kita bukan mahu kejar dunia je.. akhirat mahu letak kat mana??  
..




cuba kalau kita xdapat mende tu.. kadang2 terbit dalam hati.... 'aku dah belajar sungguh2, orang lain pun..kalau kata dorang study byk lagi, mcm lebih kurang ja..knp aku xdpt, dorang dapat, strike plak tu..aku...? "  [dugaan semua tu..]


hehehe.. kadang-kadang kita lupa kan.. yang kita study sebab apa..


insyaAllah, kalau kita ikhlas belajar sebab Allah, xdapat ganjaran kat dunia ni,, kita masih ada akhirat.. sabar..


...
bagi yang dapat DL, first class degree..bla bla bla..  jangan la eksyen plak, 
sedih pun ..
sebab...semua ni warna-warna dalam kehidupan ..just go with it..:) 


...............




oh satu lagi..


berkat.


kita jaga macam-macam perkara, cth : hubungan baik dengan cikgu-cikgu.., pergaulan dengan kawan..
sebab takut ilmu/hidup tak berkat...


tapi kadang-kadang kita  tak perasan , tentang benda-benda kecil dalam hidup ni.. kita dah buat salah somewhere, and then ada orang marah kita.. tapi kita xtaw..  cth : conteng dinding[yes, terbuat] 


tak pun buat jahat[buat kotor xreti nak kemas] kat tandas, kat tempat cuci pinggan/basuh kain..orang nyumpah2.. conteng buku library..buku teks ke..[tapi kalau boleh, maafkan sajelah..sebab kita pun mengharapkan kemaafan dari orang ,- rumate sy nasihat]
wat baik ngan cikgu,kawan/ kekasih.. tapi hati mak ayah tak jaga, kat umah tak penah nak tolong, nasib baik mak ayah kita baik, kena tegur tak layan/bangkang balik pun.., maafkan jer anak dia tuh..walhal airmata dah kuar berbaldi-baldi..


and........... macam-macam lagi...


....


ok dah..




rasa macam takde kesimpulan yang bagus untuk post ni..
jadi just nak gitaw, niat sangat penting yer kawan2.. setting niat betul-betul.. :)
jangan jadikan apa yang kita buat selama ni sia-sia..tata.. 
rugii sangat..
and yes, hidup penuh keberkatan sangat best. insyaAllah.


k..tata..assalamualaikum..








"life is short, so make it the best for ibadah"




p/s : tulis benda ni, rasa macam tertembak anak panah berapi kat muka jer..



Wednesday, October 26, 2011

semester 3. sepantas kilat. mencatat memori

 It was full but sometimes
                                      it was e.m.p.t.y..

well, ever imagined u almost fall down, and a hand grabs u..but then.. it slides down..
                                                                                          and u fell....    

well, it happened.                                                                            


semester 3. sangat pantas. sekejap.. sangat-sangat...

ada gambar-gambar kat post sebelum ni rasanya...jadi tak mau upload lagi.. sebab malas nak browse...huuhu..sorry..

http://akucaptainhero.blogspot.com/2011/08/hujung2-ramadhan.html
http://akucaptainhero.blogspot.com/2011/09/just-another.html


rasanya pengalaman paling tensyen ialah program anak angkat koko...tapi best jugak sebenarnya dalam tensyen2 pun..

ohh..lupa..lagi tensyen ialah english week..[tensyen ker]

ke 'kejot...'

sebelum tu lagi,,,  bukak pose di audi pun satu hal jugak..

berhari raya ngan madam sherry paling best...:)

bukak pose kat pantry pun best jgak.. :)

hari raya kat al-amin pun best gak..walaupun maryam xjoin..boleh lah rasa best jugak. [sebab dapat makan free]


mari kita buat subjeks' review.. [not really a review, sikit kata2 saje]

first..

khidmat masyarakat..

-first2..waaaa..bestt arr... sebab always xda kelas..but come to think of it..buat apa aku masuk mende tu kalau xmau wt kelas... sikit apa pun xdpt pengalaman/ soft skill kecuali mende wajib program anak angkat tu yang semua koko pun kena join. mungkin sebab kekangan masa..jadi sentiasa bercuti....- bosan.

PJ-
-as always,, practical lagi best dari theory.. sebab selalu tertidor masa dia ajar.. tak sempat salin nota sebab slide laju sangat.. dengar2 and xingt.. siap gabung2 notes lagi.. last2 bercelaru.. jadi terus berhenti salin..
wat praktikal pj,, kat padang ..best.. semua best kecuali part lari2.penat seyh..rasa macam kanak2 kembali..sebab sekolah menengah xdak semua tu... jadi teringat sekolah rendah..best2
masa exam..sadiss...

E.Proficiency
..
grammar nih...
nak kata susah, sebenarnya xdalah payah sangat...tapi masa test selalu xdpt markah penuh o sipi2 nak penuh ke..

Intro to Tesl..

ye lebih kurang linguistic, tapi macam payah sikit lah..best lah jugak..tapi banyak giler teori2 nk kena ingat.. miss kata..macam biasa..'. semua kena paham'..hapal satu2 dok jadi keje..nak explain pun dok reti..[mmg agak xphm pun sebenarnye.]

usahawan
- boleh lah... subjek uni..

aqidah n akhlak

- best. subjek ni best.. subjek uni..

methodology

subjek ni kelas ye kena mengajar...  seram jugak lah ...tapi senior kata masa ni lah kena tumpu betul2..semua tu penting utk masa depan...mengajar nanti [bukan semua ke penting]..
minggu2 first..tiap2 minggu ada group's task... simple tapi sakit jugak nak buat.

pedagogi..

intro to tesl, methodology, pedagogy,..semua lebih kurang....  pedagogi ni bahasa melayu.. masa micro teaching yer..punya la dasyat....


apa-apa pun, semester 3 ni jadi agak jahat sikit banyak sebab ..

*imbas kembali masa sem 1 and sem 2[jahat sikit]*

selalu duduk depan.mai lambat pun still duduk depan...orang amek tempat ..marah2 kat belakang smpai xleh nak belajar sebb nk marah... pergi jumpa mentor..study week jumpa lecturers..selalu mai awal...


sem 3...

duduk depan...tak..awal pergi pun seat belakang amek..
mai awal jarang-jarang..
kadang2 sengaja lambat sebab hostel dekat ..[alasan]
mentor xjumpa langsung, result tak tunjuk..
study week... jumpa ,, tapi secara tak sengaja sebab teman member hantar apam balik kat lecturer..alhamdulillah, dapat la jugak sikit2 ilmu last minit.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
masa exam..

dulu dalam hall je dapat tengok muka member2 sekelas..sekarang hostel, bilik dekat2..memang selalu nampak..lain lah... :)

............



.................

sem IV menanti2... 9hb dah kena pergi.. insyaAllah..


















Tuesday, October 4, 2011

aku la tuh.

kau belajar, kau pandai. kau masuk exam..kau dapat markah tinggi, pointer melambung2..

kau masuk sem lain, kau masuk tingkatan lain. kau lupa apa kau belajar. adik2 suruh ajarkan, kau kata tak ingat. kau kata kau tak belajar pun... sebab apa? sebab kau belajar krn nak exam jer..

kau masuk kelas. lecturer ajak bukan yang dalam silibus. kau bising2. kau kata nanti kelas lambat abes, kena buat extra kelas bagai. kau tak sedar ke, yang niat kau dah terpesong sekarang.. kau belajar sebab apa ni.

kau masuk kelas. kau belajar. lecturer mengajar. dah abes masa kau tanya mana kedatangan..hari tu.. lecturer lupa bawa kertas nak sign attendance, lecturer kata next week masuk kelas baru tanda untuk 2 minggu. kau bising2 kat belakang, kau kata, baik tak yah datang minggu ni, baik datang next week je. masa tu kau sedar tak apa kau cakap?


kau pergi kelas, hari tu ada presentation,citer pasal syurga neraka,kiamat, azab itu azab ni.., kau kata kau takut. memang kau takut. semua orang pun takut. pastu kuar kelas, kau dah lupa pun, kau tetap buat apa yang xboleh buat. tinggal apa yang patut kau buat.

kau memang baik, selalu nasihat orang, apa salah kau tegur, apa yang kurang kau tolong tambahkan, tapi bila orang nasihat, kau selalu wat derk, kadang-kadang kau bangkang gila2 , sebab kau rasa kau betul, orang lain semua salah, pandangan orang kau letak tepi , terima pandangan sendiri jer.



Sunday, October 2, 2011

MASTER/POSTGRADUATE IN UPM - HOW TO START

Hi, currently I am a new postgrad student in UPM (UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA). In this short post I will list the step taken to apply and re...