Friday, May 25, 2012

saja nak share.

Bilik dah seminggu bergelap, lampu rosak.
kalau dilihat, tak ada tanda-tanda yang baba akan baiki atau ganti dalam masa yang terdekat ni,
nak harapkan anak dia ni, lagi la jauh panggang dari api, 
kalau setakat 'setatar wat hal' kejap2 boleh lah main ketuk-ketuk dengan batang penyapu, ni apa masalah pun tak tahu,
harus diganti lah mungkin.
Masuk maghrib je, terus gelap gelita..
Sekarang pun saya menulis dalam gelap. haha, kadang-kadang silap juga taip.



[baru pas makan, dan bilik sangat nyaman, wahh, suasana tidor yang cukup selesa.. ]

ngantok laaah .


Wednesday, May 23, 2012

kenapa bersekolah???

salam,
minta tolong respon ya?
apa sebab sebenar kita kesekolah kalau kita dimana-mana pun boleh belajar?
harap dapat balasan jujur dan ikhlas.
tak kisah jawapan apa pun.

sangat-sangat penting, terima kasih. tolong ya?

kalau tak mahu cerita sini, boleh inbox ke eraz1405@yahoo.com


Monday, May 21, 2012

arigatou gozaimashita!


Era, try pakai ni.”  kata mama sambil hulurkan aku dua helai kain, masih berbungkus dalam plastik.

eh, warna putih?.” aku pelik sebab aku tak pernah pesan belikan tudung warna putih.

ambillah, takde lagi kan?

takde, hehe..” jawab soalan sambil tersengih-sengih macam apa dah..

Mama beli tempat sama lagi ke?.

ah, ahh, takda tempat lain dah yang jual tudung labuh, situ je ada.” balas mama sambil tenung aku pakai tudung.

Mula-mula aku try pakai tudung hitam, ni tudung labuh warna hitam yang ke-empat aku pernah ada,
Yang last sekali yang masih ada dengan aku sekarang pemberian kawan aku, namanya shakirah, tudung-tudung lain sebelum ni, aku tak tahu pergi mana dah.. hilang tanpa jejak, eh. Pelik la… warna hitam je jadi gini.. mungkin sebab colour warna ni je aku selalu pakai, sebab tu sampai hilang. Haha.

harga berapa ni ma? 17 ringgit lagi ke?.” aku Tanya sebab aku nak tahu, sebab last sekali aku beli harga dia 17ringgit.

dah naik seringgit, rm 18 dah.” jawab mama.

Aku ingat dulu, mula-mula aku beli tudung kat sana, harga dia 15 ringgit. Tiap-tiap kali cuti sem mesti aku singgah kedai tu,, kalau bukan beli tudung, beli jubah.. tapi cuti ni, aku tak pergi mama je pergi singgah kedai dorang tu, em bukan kedai pun, kat pasar isnin tempatnya, tiap-tiap hari isnin ada la dorang berniaga kat sana, dekat dengan masjid, aku ingat lagi, dorang pernah kata, port tu best, sebab alang-alang berniaga, boleh dengar orang bagi tazkirah/ceramah kat masjid tu..em... kedai betul dia aku tak tahulah pulak kat mana, tak pernah Tanya pun. Ehee..

Aku ingat lagi, masa first-first ‘terjumpa’ kedai ni..tahun berapa pun aku tak ingat dah..

penat cari tudung untuk budak ni, takda tempat lain..alhamdulillah kat sini ada.” mama mulakan perbualan dengan makcik tu..

em, untung jual tudung macamni, dah banyak fesyen tudung keluar zaman sekarang tapi tudung labuh masih orang cari, tak ketinggalan zaman pun.”  

Aku dengar sengih sahaja, tak reti nak jawab apa, biarlah mama dan makcik berpurdah tu saja yang berbual.

“ada jual sarung kaki tak? err, warna hitam dan koko..?” Aku ingat nak beli sarung kaki jugak, sebab yang ada dah lusuh sangat dah, ada yang dah takde dengan pasangan dia dah, warna je sama.ahaaha..

ada, ni haa..handsock nak?.” sambil hulur sarung kaki, sambil tu tawarkan aku beli handsock.

Aku geleng kepala tanda tak mahu.kemudian tiba-tiba mama cakap dekat makcik tu yang aku jenis yang tak pakai handsock.ahhaha..

Kenapa tak pakai?.” Makcik jual kain tu Tanya aku

entahlah, rasa tak best macam ada benda melekat je” sebetulnya aku tak pernah pakai pun.ahaha.memang kakak-kakak mostly acik lah yang selalu beli handsock, kami panggil stonge, stoking tangan, tapi aku tak pakai, kat sekolah pun tak perlu, sebab lengan baju sekolah dah berbutang, macam tak perlu semua tu.

Lepas dah siap cakap-cakap, mama pun bayar harga barang-barang yang kami beli tu, masa nak ambil plastik barang, tiba-tiba …

Nah. Ambil ni, pakai nanti.” aku tengok makcik berpurdah tu masukkan sesuatu dalam plastik.

apa tu?.” pelik mestilah kena Tanya.

handsock, nanti pakai ni, makcik bagi” jawab makcik tu sambil senyum, walaupun tak nampak mulut tersenyum sebab berpurdah tapi dapat cam bila mata berubah Nampak manis.

Aku senyum and cakap terima kasih, tak tahu nak kata apa dah..
..
Start dari haritu, aku pakai handsock, walaupun tempoh nak try pakai tu lama jugak, tapi akhirnya, bila try, ternyata best jugak, rasa lagi tertutup aurat tu. Ehee.

Sampai harini, handsock tu masih ada walaupun takda pasangannya, simpan buat kenangan sahaja.
Sekarang, aku dah terbiasa pakai stonge a.k.a handsock ni, kalau tak pakai rasa macam tak complete je, ,  
-saya la yang rasa macam tu, taktahu la orang lain camna-, tapi ada masa, kadang-kadang aku tak pakai jugak, lagi tak best bila tak pakai handsock masa nak present apa-apa kat depan, rasa macam nak balik bilik masa tu jugak. Ehehe..

Terima kasih dekat makcik tu. J -
Err, time kasih jugak kat shakirah bagi tudung kaler hitam.
Sangat-sangat suka! J untuk keduanya.
Alhamdulillah.


p/s : sebetulnya, aku tak pandai pun bahasa jepun, yang arigatou tu aku tahulah terima kasih maksud dia, tapi sebab aku tak pasti gugle jugak, hihih, dan apa yang aku dapat arigatou gozaimashita ni maksudnya "Thank you for that" 

penerangan pasal tu : dekat sini

p/s lagie: sebenarnya dialog dalam loghat kelantan , dialih loghat bagi memudahkan pembacaan.huuuhu..

notaKaki: maaf kalau format penulisan salah, huhuh, harap dibetulkan kalau nampak silapnya. tQ


Saturday, May 19, 2012

rumah of the apes. versi.luar rumah jeee..

masuk kali ni, dah 3 kali kena 'serang' dengan beruk,
yang first, biasa2 je, tahun lepas kot, yang kedua n kali ni.. macam agak ganas dorang ni..
sebenarnya, kami pun tak pasti apa apa tu, beruk?ungka, kera..monyett...
first2, semua pun kami panggil beruk.muahha,

tapi bila gugle gambar beruk, rupanya, ekor beruk pendek, kera panjang.. agaknya.. kera lah kot.


gambar tak jelas. ada atas pokok betik sebelum kemudian pokok patah.. ish2. dah 2 batang tumbang masuk yang ni..

ceritanya, haritu, bila 'kera' [anggap jela kera] ni datang haritu, kami buat2 tak tahu je, sebab ingatkan lutong, kalau lutong,memang dah biasa main2 kat kawasan rumah kami, tapi kalau kami keluar, dia takutlah.. kali ni, x, kami lambailah kat kera tu, *ada ke main2 lambai.. cehh,,lagi dekat dia mai, rupa dia pun tak comel sangat.. menakutkan..
tiba2..datang lagi ramai, aiyoo.. macam troopers tuu.. gayanya  mcm nak menyerang rumah ni,, menyelinap celah2 pokok, kejap datang dekat, kejap jauh sikit.. yang tak boleh blah, kera ni, dia tak takut kat kami yang perempuan.. cizz lagi, bila mama k.long,n saya acah2 dorang, lagi datang dekat adalah, siap berdiri lagi.

seram woooo..garang muka dia...

bila ilham keluar baru lah dia terkejut, lari, tapi xlama, pastu datang lagi, waaaah..
ajak gaduh nih.
*ive got feeling, we are kinda need new home* >ilham tiru dialog battleship..ehee.dalam BS, ckp planet, not home. haha.ok off topic*


so, lepas kejadian haritu, baba kol perhilitan, dalam seminggu jugak baru dia nak mai, masa tu, kera2 dah takda, lutong pon dah xmai rumah sekarang, tak tahulah kenapa. jumpa hutan baru kot..[rumah saya dekat2 dengan hutan, sebelah je hutan tebal*


perhilitan datang pasang perangkap, baru je pasang, first mai, tak leh buat apa lagi..
jadi hari ni, perasan, lepas balik dari MADU* nama tempat* takdi, baba g cek belakang rumah, eh.
ada seekor, kecik je,
baba pun g la bagi pisang, kesian la, takut lapar.. kena kurung kan..

lepas tu,, tiba2 keluar la sekor2, ramai jugak..
dorang dah lama perhati rupanya,
tunggu nak wat serangan hendap je.
wakakak..
lawak2..
tapi alhamdulillah sempat lari..

pastu, baba kol kawan dia, suruh datang tembak. kami memang tak kuar rumah dah, kalau kuar pun jaga2 lah.. baling iron board *yang dh rosak* kat kera tu, lari dia, sambil bunyi2..bisingggg..


p/s: kawasan rumah dah macam zoo, bunyi bising kera plus burung2 terbang, comel jugak..ahaaa.. tapi menakutkan.

p/s2: sapa nak kera kecik tu.ameek laaa...ahahhhaha..


four basic personality types

so funny,
even more funnier when u actually know which one are you..
haha,


so what are yours??


notaKaki: one of the video we watched during our camp, kami belajar tentang ni. :)
lawaaakkk2

>> think u know me well,, which one am i?

Thursday, May 17, 2012

HUSM .lagii...

bila baba ajak saya dua hari lepas untuk gi spital teman solihin, [ade appointment]
saya memang tak mahu..
tapi last2 saya pergi jugak.

oh solihin, tolonglah bagi kakak kamu ni rehat, atleast, a day for me???  [mata bersinar2]
memangla dia tak bagi.*menangis*


jadi ni citer nye pagi takdi, eh, dah pukul 1.25 pagi..jadi ini cerita semalam..:)

tapi kali ni, mama n baba ikut sama,
Aslam pun [ sbb die nk g cek gigi]
baba kata hari ni [merjuk kepada semalam] hari guru, tapi die tak dapat gi, sebab kena bawak adik g hospital..

masa kat HUSM, baba bawak aslam g klinik gigi, dia suruh sy bawak solihin g klinik kanak-kanak,
mama ikut sama, tapi mama kat belakanggggggg..kena tinggal, budak tu lari2..

tengok kat signboard, xde plak tulis wad kanak-kanak,,
suruh plak solihin yang tunjuk jalan..
baba kata, jalan xsama mcm yang pergi haritu.[dh lupe pun jalannye haritu]

so, memang ikut solihin jep, xde la hundred percent, kejap2 tengok belakang, tanya mama betul tak, mama angguk je,
dasat solihin, ingat jugakk..[dah memang bertahun2 dok ulang mai sini jee]

tapi masa odeway nk masuk selekoh, ada plak orang jual CD,
trpakse la alihkan perhatian dia ngan buat2 tanya macam2,, main tutup2 mata, menari2..erk..

lepas dah masuk lorong tu. lorong ni, maka sampai la kami,
pintu belakang,
pastu g la daftar,
kat luar..

dia tulis.
"klinik pakar pediatrik"
patutla xde tulis kanak-kanak,
apa maksud pedatrik pun xtahu..

lama gak tunggu nak panggil nombor tu..
tiba-tiba..
ada doktor pelatih pergi dekat solihin,
salam ngan mama,
tanya pasal adik.

memang prosedur die la kot..

solihin ni berapa? [soalan dia.]

taklama pun die interbiu solihin sebab adik dah start bosan, jadi dia sambung borak ngan mama je,
lagipun,mesti kakak tu tak faham pun.[die suh kami -saya n solihin]panggil die kakak, nama apa tkthu..huhuh]

solihin bosan, blaah camtu je,,ceess..



oh , lupe nak cakap,
aslam  tak jadi g cek gg sebab,
hari rabu n khamis,
khas untuk orang tua jee..

errk..kih3.jangan marah.


woi, budak kecik jelah![ ayat jeles]




kat sana ada satu bilik,
namanya,
bilik permainan..

mainan budak kecik,
asyik ajak saya main sama.
tapi malas nak masuk,
sebab pakai kasut,
klu sandal ke,
senang sikit,
malas sungguh[alasan]


dah kena panggil.
kena g bilik no 3,
sy pon ikut sama,
sebab solihin pakse. >.<

..
harini, ada appointment pasal thyroid solihin,
doktor tnye mcm2 ,makan ubat tak..
bla..bla..bla..

adik..aduh, xsanggup rasa nak stay dalam tu..
xperlu pun naik atas katil, die je gediikkk!
solihin berlakon mati,
trpakse la sy brlkon sm,
ada sorang doktor, sorang nurse, mama, baba, and 3 orang doktor pelatih dalam tu..
muahaha..
aarrrhh,,solihin sungguh!


bestnye, boleh try main..

solihin kacau dorang ni, sambil amek notes, sambil gelak2..har3..

taraaa, ni die 'kakaknyaa'!

TQ sebab layan adik!
doktor-baik.

..

lepas cek,
adik kena amek darah,-[dua kali cucuk jarum sebab dia tarik tangan.]

xdapat nak snap picture dh,
bettri dh empty..

hehehe


p/s : kami siap ajar satu gaya tangan kat doktor2 tu tu..hehehehe..


Tuesday, May 15, 2012

kfc, saya suka.

"aniq, nak kfc ke burger ..? " [ my father, he is the only person in this world that called me by the name aniq..]

"haa? oh, era nak kfc.." [ thats me, never once respond by the name aniq]

"ok, tapi male kare baru boleh make, lepas isya' , baba nak g usrah."

"oh..okai, xpow. "

and so, i thought, he is the only one going, but the truth is, all of them, err, 
nope,
they left Solihin with me,
i cant go, for i have to babysit that boy.
he's not baby anymore! [by the means of physical,, he is still mentally a baby for us.]

so after maghrib.

"adik, tengok ah citer, jange kacau era, nak baca buku. [I left him to watch his favorite movie.. hantu dalam botol kicap, that is his fav for now]

it always him , i hardly get to on9 these days,, [ aslam , hid kakak's laptop which used by solihin before, my lappy become his target now]


it was 8.00 pm
the bed really is comfortable..
i almost fell asleep.

"adik.. era nak tidor kejap, adik jange tubik, kalu ade ore mari jange tubik, gerok era era taw."
[ i told him that]

my brother, he cant talk like the way we talk..
but we do understand him..-sometimes not. but we try and he try to deliver it too..
he put his hand at his forehead -nearly, making the style of a police- means that, he understood and will follow the order..haha.



i slept for about 1 hour and half, 
i woke up and saw him still watching the movie.

its not that hard to 'take care' that boy when we know his hobby..muhahaha.

so, its already isya' of coz,
so i went to toilet to take my wudhu'

but, suddenly,
blackout. im still inside that place,

i heard he cries,
waahh,
its dark, and i can see nothing ..only the darkness.
alhamdulillah,
id memorize my house structure.
i heard him near the kitchen.
so i went to him..

adik ,takut ko..?
adik kalu takut jange nangis.
sebut "lauhaulawala quwwata illa billah hil alliyil azim."


if my mom were there, she will be the one who said that.

i dont remember who taught me that but i guess, its really my mom..

..
when he calm down,
i ask him again,
adik takut ko..

my brother, he is the hardcore fan of ghost stories.. so, no wonder he got so frightening, still a kid btw...

but when i asked him,
he said - by sign..

he had accidentally pee in his trousers.

im angry,
i scold him, and ask him to go to toilet by himself.
of coz he cant go,
too scared to even walk.

so, i walk by him and i realized that, there's no point in getting angry to that boy,
it was an accident.

so, i just told him that,
adik, lain kali jange buat doh..
i hope he remember that.


for u guys information, that was my first time alone-[consider im alone, solihin cant really help me at that time..] when this kind of thing happen to me,, i dont want to call my father, it will just worries him..so we were in darkness for about 10 minutes.

i dont mind stay in darkness actually, but the heat was the problem, i cant stand it.

"adik, kito nk wt gp ni, ? era tok reti buko balik letrik, jetak sero ni.."

but so, i was wrong, when my head really cant think of anything, solihin, he help me to figure out something...

"alu..alu.. " [ its means along.. and he gesturing a person talking in phone]

"adik nak suh era tepon k.long ko..?"

i remember, my eldest sister , she didnt go there, she's @ my nenek's house

so, i called her and inform bout the tragedy..[tragedy..hua3..]

and she instruct me to do the things, and tell me that, if i cant do it alone, she will come here..

and i managed to do it!
easy peezeeyy,,
i thought it was harder..
alhamdulillah..

so, then after both of us prayed,

"adik, jom tengok tv luar, tunggu mama n baba"

[its not really outside, it just dont feel like 'inside', i dont feel like im home when im there..]

"iyaahhhhhh" he got suddenly got so exited, i dont know why, maybe because i didnt continue my sleep..hehe..


so, we waited there, while watching tv,
the show doesnt attract my attention much,
then solihin ask me to play football with him,

we played until the car parked in,
and the door were opened,
and i heard

"sayang, itu kfc.." [ thats Ilham, all of sudden callin me sayang, what theee..haha]

im so sleepy

so, thats the story..of yesterday.



[ini cerita, ada diskip, ngantok.muahaha]

Saturday, May 12, 2012

macam baby...

betul la orang kata, proses hidup kita, dari kecik, sampai besar, macam roda je,, bila dah tua jadi macam budak kecik..semula..

haritu, pergi rumah sedara yang baru meninggal,,mama ajak, biasa saya tak ikut pergi kalau ada kematian, tapi sebab cikyah and mami [kakak2 mama] ada hal, baba pulak kena pergi mengajar.. jadik mama ajak saya. teman beliau ..

kali terakhir pergi rumah dia, masa raya dulu.. masa tu, dia nampak sihat lagi [ sihat orang tua2]

yang haritu saya pergi tengok , kat dalam bilik tu, ada pampers.. masa tu la saya teringat balik, nenek dulu sebelum meninggal pun macam tu.. kita pun satu masa nanti akan jadi macam tu jugak, so..
nak pesan kat kawan2.. ada mak n ayah, jaga la elok2.. jangan bising-bising..kalau mak and ayah kita sakit, jaga la dorang baik-baik, satu masa nanti, Allah akan balas balik, ingat masa kita kecik-kecik dulu, sapa yang mandikan kita, suap kita, pakaikan kita pampers, lampin.....

mungkin kadang-kadang kita bosaann woo..
hari-hari wat mende sama..
ikhlas lah.
insyaAllah, tak rasa penat tu.



kata kawan saya..  masa kita kat universiti, dahla da jarang-jarang balik, masa cuti ni lah kita tolong2 kat rumah, jangan nanti menyesal kemudian hari..


notaKaki: acik, male mama masok nasi ayam plop, ur recipe. ada majlis. guess what, kaki ku krem.. 

Wednesday, May 9, 2012

Friday, May 4, 2012

titiktitiknoktah.

i want to make u happy.
idk, tengok orang senyum.walaupun tak nampak kat mata,
dapat rasa...
bestnya kalo dapat buat orang gembira.

but i know, sometimes, i didnt please u much, im sorry for that. 
saya juga ada hati mau jaga.

tapi lihat orang yang kita insyaAllah sayang tu.. nampak sedih saja..
buat hati yang kita mau jaga takdi, rasa tak selesa juga..

maaf, saya tak pandai mintak maaf...
saya juga tak pandai nak cakap sayang...
tapi hati saya rasa trouble. hishh, tak tahu nak buat apa.

agaknya, untuk phlegmatic, mungkin macam tu.

saya juga nak bagitahu
things that i wrote here,
are the things,
which i wont say. [by mouth]


:(


[saya tulis ni, untuk semua.. keluarga, dan jugak sahabat..maaf ada makhluk macam saya dalam hidop anda.]

Wednesday, May 2, 2012

my dream. my addiction


it is happening again. right now. this feeling.

its normal. from my point of view this is very normal for a person who had spent much of her time doing
such a thing to feel it again.

i remember the first few years im trying to get rid of it..
no.. its not easy..

everytime i close my eyes, the vision of everything keep on coming.
yeah, remember when someone said, the more you try to forget thing, the more it comes to you. well it happen to be true.
at least, to me.

the thing im talking about is about addiction.

not so long since i started it, and not so long since i stopped it.


the memory is still here, deep inside my mind.
i dont know which part of the brain store it but i swear i could recall everything..
and everytime the memory flashing into my mind, i could no longer breath easily..
the thing is, i felt like drowning like the feeling of having been strangled by the air...
and everything seems so suffocating.....
its weird but thats it, the feeling of missing something..
until this time im writing this . the feeling is still here.

games.
ive been addicted to this.
MMOrpg.
it sounds stupid..yeah..

i love that game.
all about it, the guild, the war, the cavee
the players[ although it confuse me much about their gender, arr,nevermind that]
the quest...every single thing.



so, 5 years ago, i decided to stop it,
not that im having this wake up call that all of it such a waste of time,
no..
i knew it long ago.
the point was that, my level already reach the highest, the high score and so on,
although the game was about competing with others around the world, it was easy for me to catch it
becoz, the fact that, that game still new.
and what else would you expect from someone who spend most of her time,
only sleep 2 or 3 hours a day, didnt do her homework...face facing the laptop almost 24/7 .blah3..
so i conclude that i stop playing it for a while, for a while only,
ive big exam coming that year, and the year after that, and also the year after that year, so guess that,
its time for me to stop it for a while.
[kat sekolah ku dulu, tiap2 tahun pun ade exam besar, form 1 jep xder]

like i told you before, its not easy to completely stop it,
this time, i actually came to understand the feeling of drug's addict-er,
when they were asked to stop doing it
i knew it, it was the same. not easy..



...

so today, i try to download it again, i used to promise myself, that time..that one day,
im going to play it again... dont matter if that time is when im already old.. i will still play it.!

..

i remember the players, although most of them..emm.. still young [around 18- 27,29,30.] 
but there were this little population of the older players.
not that they played it for a long time already but the fact that, they were older by age.
around 40 something.. i dont know how the heck they got time to play,
dont they got thing to do at home, family..kids..or even work?
its not the kind of game, u can pause and everybody stop.. no.. u have to follow the flow..
especially if you are on miission..
its not easy if u have thing to take care of...

so, im trying to follow the older players' style, its not good..bad ..bad bad me..
..

back to the point.
when i click the download now button..
i have this kind of feeling..that i used to do this before..
not the first time i click it,[no, itu adik saya yang download first2]

i used to do the same thing, during my first holiday of my semester.. yahh, thats it!
but it was a complete failure,
the screen was too small... the graphic wasnt beautiful,[problem with graphic card i believe]
and it was lagging. waaah, how can i play with such flaw like thesee.. no..i'll be burden to other players..
the level of the game have been increase by 10, its easy for me to catch up, but not with these conditions.
no..


ok, now. im cancelling the downloading, this is the same computer by the way.. i cant play with this.
sekian.

p/s : dulu, guna laptop lain..sekarang laptop tu dah takder.




MASTER/POSTGRADUATE IN UPM - HOW TO START

Hi, currently I am a new postgrad student in UPM (UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA). In this short post I will list the step taken to apply and re...